دولت موظف است با توجه به سند چشم انداز بیست ساله، مشاغل خانگی را ساماندهی و حمایت نماید به نحوی که زمینه ایجاد اشتغال برای اینگونه متقاضیان فراهم گردد.امروزه کسب و کارهای خانگی به عنوان راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد در سراسر جهان محسوب می گردند قابلیت انجام این نوع کسب و کار، سبب ایجاد مزایای بسیاری برای شاغلین آن ها می شود.
تعاریف:
- مشاغل خانگی: آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضا خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل می گیرد و منجر به تولید خدمات و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می گردد.
رشته های مشاغل خانگی در حوزه های صنایع دستی، فرش دستباف، امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی، عشایری، امور تولیدات گیاهی، تولیدی، فعالیت های فرهنگی و هنری می باشد.
- پشتیبان: منظور اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که مسئولیت حمایت از تعدادی از شاغلین خانگی را در کل فرایند تولید و ارائه خدمات، اعم از آموزش، تهیه و توزیع مواد اولیه و ابزار کار (حسب مورد)،مشاوره ، طراحی ، نوآوری ، بسته بندی ، بازاریابی و فروش به عهده بگیرند.
- افراد تحت پوشش: افرادی که متقاضی انجام فعالیت تحت پوشش پشتیبان می باشند.
- مستقل : نوعی اشتغال است که فرد می تواند با اتکاء به توان خود و با مشارکت اعضای خانوار خود در شغل خانگی مصوب فعالیت نماید
راهنما:
1-راهنمای متقاضیان مشاغل خانگی - فهرست رشته های مشاغل خانگی - فرم ثبتنام متقاضیان به تفکیک مستقل، تحت پوشش و پشتیبان در سایت دبیرخانه ستاد ساماندهی و حما یت ازمشاغل خانگی به نشانی (http://www.mashaghelkhanegi.ir) موجود و در دسترس می باشد .
2- متقاضیان مشاغل خانگی باید از مهارت و تخصص کافی جهت انجام شغل خانگی مورد نظر برخوردار باشند.
3- متقاضیان مشاغل خانگی لازم است متناسب با نوع فعالیت مورد نظر خود یکی از فرمهای ثبتنام (مستقل- تحت پوشش- پشتیبان) را تکمیل نمایند. فرمهای تکمیلی توسط دستگاه اجرائی ذیربط بررسی شده و در صورت تأیید طرح در دستگاه اجرایی مجوز مربوطه صادر خواهد شد
4- در صورتیکه شغل مورد نظر متقاضی در فهرست مشاغل خانگی موجود نباشد، متقاضی می تواند شغل مد نظر خود را پیشنهاد نماید. مشاغل پیشنهادی متعاقباً بررسی و در صورت تصویب، به فهرست مشاغل خانگی اضافه خواهند شد.
5- اشخاصی که در قالب فرم افراد تحت پوشش ثبت نام می نمایند، در صورت داشتن شرایط لازم و وجود پشتیبان متناسب با شرایط آنان، به شخص پشتیبان معرفی خواهند شد.
6- ثبت نام افراد تحت پوشش به معنای اشتغال قطعی یا فوری فرد ثبت نام شده نمی باشد.
7- متقاضیان انجام فعالیت در قالب تعاونی لازم است گزینه «تعاونی» را انتخاب نمایند.
نکته بسیار مهم :
- پس از تکمیل فرم ثبت نام، در صورت اطمینان از صحت اطلاعاتی که در فرم وارد نموه اید، با کلیک بر روی علامت ⎕ ثبت نام خود را قطعی نمایید.
- سوالات مربوط به هزینه و تسهیلات مورد نیاز فعالیت، صرفاً برای اطلاع از نقطه نظر متقاضی بوده و تعیین میزان تسهیلات مورد نیاز بر عهده دستگاههای اجرایی ذیربط می باشد.
٭ نحوه ثبت نام متقاضیان و بررسی طرح ها در دستگاه اجرایی
1- کلیه متقاضیان مشاغل خانگی باید از طریق سامانه مشاغل خانگی نسبت به تکمیل فرم پرسشنامه اقدام و کد رهگیری دریافت نمایند.
2- متقاضیان دارای کد رهگیری با مراجعه به دستگاه اجرایی مشخصات طرح و فعالیت مورد نظر خود را در قالب فرمهای موجود در سیستم به دستگاه ذیربط ارائه نمایند.
3- در صورت تأیید دستگاه اجرایی مربوطه مجوز توسط اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی صادر خواهد شد.
4- افراد دارای مجوز مشاغل خانگی در صورت نیاز به تسهیلات با معرفی دستگاه اجرایی، توسط اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی به یکی از بانک های عامل معرفی می گردند.
٭ ضوابط پرداخت تسهیلات به متقاضیان
1- حداکثر تسهیلات قرض الحسنه پرداختی به متقاضیان مستقل 200 میلیون ریال می باشد.
2- حداکثر مدت بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه برای متقاضیان مستقل 3 سال می باشد.